Dacia Duster on kiihdyttänyt vajaassa 12 vuodessa nollasta kahteen miljoonaan.

Lähes 60 maassa myytävä Duster on ollut jo kolmena vuonna peräkkäin Euroopan eniten rekisteröity katumaasturi yksityisten auton ostajien keskuudessa. Suomessa kaksi kolmesta Dacian ostajasta päätyy Dusteriin.

Dacia syntyi uudelleen vuonna 2004, kun esiteltiin nopeasti menestykseen noussut Logan. Toinen tähti saatiin markkinoille vuonna 2010, kun Dacia lähti valloittamaan katumaasturimarkkinoita täysin uudella Dusterilla. Uutuus todettiin nopeasti sopivaksi niin Lapin pakkasiin kuin Marokon kuumille aavikoille.

Vähän yli kymmenen vuotta kestänyt menestystarina starttasi vuonna 2009, kun Dacia esitteli maaliskuussa hyvin futuristisen Duster-tutkielman Geneven autonäyttelyssä. Uutta katumaasturia lähdettiin suunnittelemaan niin sanotusti täysin tyhjälle paperille, sillä H79:lle (ensimmäisen sukupolven Dusterin koodinimi) ei ollut esikuvaa.

Tavoitteena oli kaikkiin olosuhteisiin sopiva, monikäyttöinen ja luotettava katumaasturi, jota myytäisiin myös nelivetoisena. Yksi Dusterin erikoisuuksia oli hyvin lyhyt ykkösvaihde, mikä auttoi selviytymään vaikeassakin maastossa. Ajatuksena oli, että sillä ajaessa moottorin käyntinopeuden ollessa 1 000 r/min auto etenee kävelyvauhtia. Dusterin tuotepäällikkö Loic Feuvray testasi asiaa aikoinaan käytännössä kävelemällä prototyypin rinnalla.

Kaksi miljoonaa

Vain vähän yli kymmenen vuotta myöhemmin Dusterin tuotanto ja myynti ovat ylittäneet kahden miljoonan auton rajan. Määrää on vaikea käsittää, mutta jos kaikki Dusterit pistettäisiin jonoon, se täyttäisi tien Helsingistä Ankaraan ja takaisiin. Tai autojen varastoimiseen tarvittaisiin yli 2 100 jalkapallokenttää.

Nykyisin Dacia Dusteria valmistetaan tuhannen auton päivävauhdilla. Se tarkoittaa käytännössä, että tuotantolinjan päästä putkahtaa asiakkaille toimitettavaksi uusi Duster kerran minuutissa (tarkka väli on 63 sekuntia).

Dusteria myydään lähes 60 maassa. Ylivoimaisessa kärjessä vientimaista on Ranska, jonne melkein joka neljäs Duster (454 707) on lähetetty Pitestin tehtaalta Romaniasta. Seuraavilla sijoilla vientimaista ovat Italia (258 102) ja Saksa (210 776) ennen Turkkia (152 406) ja Espanjaa (124 271).

Suomessa on rekisteröity vuoden 2021 loppuun mennessä 8 652 Dusteria henkilöautoksi, minkä lisäksi kymmeniä autoja on rekisteröity pakettiautoina. Yli kaksi kolmasosaa Dacian myynnistä Suomessa on ollut Dustereita. Se on yksi harvoja kompakteja katumaastureita, jonka saa myös nelivetoisina. Valtaosa Dusterin Suomessa ostaneista valitsee autonsa nelivetoisena ja se onkin kärkimalleja luokassaan.

Moneen käyttöön

Dacian muotoilu on tyylikästä ja samalla käytännöllistä. Toisen sukupolven Dusterissa on oven ja etulokasuojan välissä snorkkelia muistuttava musta muoviosa. Se korostaa katumaasturimaisuutta, minkä lisäksi sillä on tärkeä tehtävä. ”Snorkkeli” suojaa sitä, etteivät etupyörät heitä hiekkaa ja kiviä helmojen maalipinnalle.

Toinen tyylikäs muotoilun yksityiskohta löytyy ohjaamosta, missä kojelaudan keskellä on kahden sijasta kolme pyöreää tuuletusritilää. Niillä halutaan varmistaa, että ohjaamoon saadaan riittävästi ilmaa, minkä lisäksi ratkaisu on hyvän näköinen.

Dacia Dusterin vahvuuksiin kuuluu sen monikäyttöisyys. Dusterilla on osallistuttu niin aavikkoralleihin Dakar-rallia myöten kuin Pikes Peakin huipulle kiipeämiseen Coloradossa, Yhdysvalloissa. Onpa Duster ollut vuosikausia mukana Keski-Euroopassa suositussa jääratakilpailujen sarjassa, Andros Trophyssa.

Tärkeämpää on kuitenkin, miten Duster soveltuu erilaisiin yhteiskunnan merkittäviin tehtäviin. Suomessa Dusterin voi tavata pelastusautona. Meillä on vielä monta käyttöä kokeilematta, sillä maailmalla Dustereita on niin ambulansseina, poliisiautoina kuin armeijan käytössä. Kaikkein vaativimpia maastoja varten Dustereita on varustettu telaketjuilla. Onpa Dacia Duster rakennettu paavi Fransiscuksenkin käyttöön sopivaksi.

Kohti kolmatta miljoonaa

Dacia Duster uudistui muutama kuukausi sitten, mikä lisäsi kiinnostusta järkevää kompaktia katumaasturia kohtaan. Uutena vaihtoehtona mallisarjaan tuli automaattivaihteiston ja bensiinimoottorin yhdistelmä. Suomessa Dacia Dusterin hinnat alkavat etuvetoisena 18 399 eurosta ja nelivetoisena 23 699 eurosta. Nelivetoisen voi samaan hintaan valita bensiini- tai dieselmoottorilla varustettuna.

Dacia-myynti:
MetroAuto Herttoniemi, Helsinki
MetroAuto Niittykumpu, Espoo